Dårlig Trykk I Dusjen – 5 tips på hvordan man fikser det

Trenger du rørlegger? Vi dekker hele Norge!

dårlig trykk i dusjen

Innholdsfortegnelse

Hvis du merker at vanntrykket i dusjen varierer, er det viktig å ikke overse dette problemet. Lavt vanntrykk kan skyldes mer alvorlige årsaker som lekkasjer eller skadede vannrør, som kan utvikle seg til store rørleggerproblemer som krever profesjonell hjelp.

Diagnostisere Dårlig Trykk I Dusjen

Det første steget for å fastslå problemet er å måle det faktiske vanntrykket du får fra dusjhodet. Et normalt hjemmevanntrykk ligger på mellom 45 til 55 psi. Trykket kan enkelt måles ved å koble en trykkmåler til en utendørskran nær hovedvanninntaket. Du kan også måle trykket ved kaldtvannstilkoblingen til vaskemaskinen. Et trykk under 40 psi regnes som lavt og indikerer som oftest et problem med vannforsyningen inn til boligen.

Årsaker til Dårlig Trykk I Dusjen

Det kan være flere interne årsaker i hjemmet som fører til ujevnt eller lavt vanntrykk i dusjen. Her er en gjennomgang av de fem mest sannsynlige grunnene til lavt trykk, samt hva du kan gjøre umiddelbart for å forbedre situasjonen. Mens noen problemer kan løses med enkle hjemmefikser, kan andre kreve at du henvender deg til en profesjonell rørlegger.

Hvis vanntrykket i dusjen din plutselig synker uten at du forstår hvorfor, kan det være at hjemmets vanntrykksregulator, som typisk er satt til å holde trykket mellom 45 og 60 psi, ikke fungerer som den skal. I et slikt tilfelle anbefales det å kontakte en kvalifisert rørlegger fremfor å forsøke en reparasjon selv. Feil ved installasjon av en vanntrykksregulator kan nemlig føre til ytterligere, dyrere problemer med vannsystemet.

Hjemmets Vannventiler

En plutselig nedgang i trykket kan også skyldes at vannventilene i hjemmet utilsiktet har blitt stengt. Disse hovedkontrollventilene for vannforsyningen til hjemmet ditt finner du som regel ved vannmåleren. Dette problemet er ofte lett å løse ved å forsikre deg om at ventilen er satt helt til «åpen». Selv en liten endring til «lukket» kan påvirke vanntrykket merkbart, men heldigvis er dette en enkel feil å rette opp i.

Bruk av Dusjen i Rushtiden

Lavt trykk kan også være et resultat av forhold utenfor hjemmet ditt, som høyt vannforbruk i nabolaget spesielt i rushtider som tidlig morgen eller kveld. Hvis du mistenker dette, prøv å teste vanntrykket ditt utenfor disse toppforbrukstidene.

Mineralopphopning i Rør

I eldre hjem, eller hjem med foreldede rørsystemer, spesielt de som bruker galvaniserte rør, er det vanlig at mineralavleiringer forårsaker lavt vanntrykk i dusjen. Slike avleiringer akkumuleres over tid og kan være vanskelige å fjerne uten profesjonell hjelp. Hvis du står overfor dette problemet, er det best å kontakte en erfaren rørlegger for å få råd om reparasjon eller utskifting av rør.

Rørlekkasjer

Dersom ingen andre metoder hjelper til å identifisere årsaken til lavt vanntrykk i dusjen, kan det være at trykkproblemet skyldes en lekkasje eller sprekker i rørene. Vann som siver ut gjennom disse lekkasjene vil redusere mengden vann som når fram til dusjhodet og andre armaturer. Hvis dette er tilfelle med ditt rørsystem, kan løsningen være å kontakte en kvalifisert rørlegger. Spesialister kan benytte videoinspeksjon for å evaluere rørenes tilstand og foreslå de beste reparasjonsalternativene.

Hvordan Fikse Lavt Vanntrykk i Dusjen

Noen ganger kan et lavt trykk i dusjen løses med enkle hjemmefikser. Andre ganger kan problemet være mer relatert til dusjhodets eller rørenes tilstand, fremfor selve vanntrykket eller ventilen.

Sjekk Dine Andre Rørleggerenheter

Opplever du lavt trykk kun i dusjen, bør du også teste andre vannkilder i hjemmet. Dersom trykket fra vaskene er normalt, kan dette hjelpe deg med å lokalisere problemet. Er det kun dusjen som er berørt, eller må du undersøke for mulige lekkasjer?

Sjekk for Vannlekkasjer

Det er viktig å undersøke muligheten for vannlekkasjer når du støter på lavt vanntrykk. Selv om årsaken kan være mindre alvorlig, er det klokt å utelukke lekkasjer for å unngå større problemer. Tegn på vannlekkasjer inkluderer:

  • Uvanlig lavt vanntrykk
  • Vekst av mugg og sopp
  • Uventet høy vannregning
  • Våte områder på gulv eller i tak
  • Vannmerker på taket
  • Uvanlige lyder eller lukt av kloakk

Rengjør Dusjhodet med Eddik

Mineraloppbygging kan reduseres ved å rengjøre dusjhodet med en eddikløsning. Plasser dusjhodet i en beholder med en blanding av varmt vann og eddik i forholdet 50/50, og la det ligge i blandingen over natten. Skyll det deretter grundig. For en grundigere rengjøring, arbeid gjennom hvert enkelt hull på dusjhodet med den varme vann- og eddikblandingen for å fjerne mineralavleiringer. Ved hardt vann kan det være nødvendig å utføre rengjøringen hyppigere, eller vurdere å investere i en vannmykner.

Fjern Strømningsbegrenseren

For å forbedre vanntrykket i dusjen kan du vurdere å fjerne strømningsbegrenseren. Dette er særlig relevant for moderne dusjhoder som har en strømningsbegrenser for å redusere vannforbruket. Hvis lavt vanntrykk er et betydelig problem i ditt hjem, kan fjerning av strømningsbegrenseren gi en midlertidig løsning inntil du får bistand fra en kvalifisert rørlegger.

Sjekk vannlinjen og ventilen din

Hvis vannventilen din er helt åpen, så sjekk vannlinjen og slangene dine. Fleksible linjer kan lett utvikle knekk, så arbeid disse ut for å sikre at vannstrømmen er jevn. Hvis vannventilen er delvis lukket, må du åpne den slik at vannet kan strømme gjennom rørene dine lett.

Åpne Avstengningsventilen for Varmtvannsberederen

Dersom du merker at vanntrykket er høyere med kaldt vann enn med varmt, kan problemet ligge i varmtvannsberederen. Sørg for at avstengningsventilen til varmtvannsberederen ikke er lukket. Ved å åpne ventilen, kan du se om dette bedrer vanntrykket når du bruker varmt vann.

Skyll Varmtvannsberederen

En annen vanlig årsak til lavt vanntrykk kan være sediment eller rusk som samler seg i varmtvannsberederen, noe som kan forårsake blokkeringer i vannstrømmen. Ved å tømme varmtvannsberederen og skylle vannlinjene kan du potensielt fikse problemet med lavt vanntrykk.

Del dette innlegget

Flere innlegg

Harald Fjellheim

Harald er forfatter hos rørleggerhaugesund.no Alt innhold du leser på denne siden er skrevet og godkjent av Harald. Har du noen spørsmål? Kontakt: Harald@rørleggerhaugesund.no