Fjerne kalk i dusjen

Fjerne kalk dusj

Innholdsfortegnelse

Kalk vises på dusjskjermer som sta, hvite flekker. Hvis du ikke har fulgt med på rengjøringen, kan du bruke forskjellige naturlige husholdningsprodukter for å takle disse merkene. Fra hvit eddik og natron til sitronsyre eller leirebaserte rengjøringsmidler, les videre for våre beste naturlige løsninger for å fjerne kalk i dusjen.

Hva er kalk?

Avkalking er handlingen å fjerne belegg fra overflater. Men hva er egentlig dette belegget? Kalkavleiringer er et kalsiumbelegg som dannes på materialer som fliser, metall, plast, glass og så videre.

Det dannes når mineralene i vannforsyningen din begynner å bygge seg opp. Dette skjer raskere hvis vannet ditt er hardt, noe som i hovedsak betyr at konsentrasjonen av kalsium- og magnesiumsalter er spesielt høy.

Hvordan fjerne kalk i dusjen

Kalkavleiringer vises vanligvis som hvite eller gule flekker rundt dusjskjermer. Merker som skyldes oppbygging av såperester eller til og med mugg, på den annen side, er mørkere i fargen og har en tendens til å være grå eller svarte.

Her er noen enkle og effektive måter å fjerne kalkavleiringer på.

Fjerne kalk i dusjen med eddik

Hvit eddik har gode avkalkende egenskaper. Det er også enkelt å bruke; du trenger bare å spre det ufortynnet på overflaten din ved hjelp av en myk svamp, la det virke noen minutter, deretter skyll godt.

For enda mer avkalkende kraft, start med å varme opp hvit eddik i en kjele. Deretter påfører du det ved hjelp av en svamp eller myk klut. Men vær forsiktig så du ikke brenner deg! Håndter den varme eddiken med ekstrem forsiktighet og bruk beskyttelseshansker.

Rengjøringsleire

Leirebaserte rengjøringsmidler er naturlige produkter som hovedsakelig består av hvit leire og glyserinsåpe. De kommer som en klar-til-bruk-blanding og er veldig enkle å påføre.

Våt ganske enkelt en svamp i varmt eller kaldt vann og påfør en liten mengde leirerengjører. Gni på den berørte overflaten, la produktet virke noen minutter og skyll godt.

Sitronsyreløsning

For dette alternativet trenger du et par beskyttelseshansker, en ansiktsmaske og sikkerhetsbriller.

Tilsett 60 ml sitronsyre til en liter vann. Påfør løsningen på overflaten din med en svamp og skyll godt.

Natron

Natron selges som et fint pulver. Hell bare litt natron på en fuktig svamp eller klut og gni det på overflaten din. La det virke noen minutter og skyll deretter overflaten godt.

For en enda mer effektiv løsning, start med å tilsette fem spiseskjeer natron i en bolle. Fyll deretter bollen halvveis opp med varmt vann etterfulgt av seks dråper eterisk olje (som sitron) og åtte spiseskjeer hvit eddik. Rør alt sammen til du ender opp med en jevn pasta. Påfør pastaen som beskrevet ovenfor.

Magisk svamp

Magiske svamper eller viskelær kan brukes på et bredt spekter av overflater, inkludert flislagte, plast- eller glassdusjskjermer. Buffevirkningen av disse svampene fungerer for å fjerne kalkavleiringsmerker.

Start med å fukte svampen med rent vann. Prøv ut svampen på et lite område for å begynne med og ikke tilsett noen rengjøringsprodukter til svampen. Deretter tørker eller gnir du bare bort merkene dine.

Damprengjøring

Damprensere kan også brukes til å eliminere kalkavleiringer. Sett maskinen din på høyeste kraftinnstilling, deretter damper du overflaten du vil takle. Du kan deretter gni området med en svamp før du skyller.

For enda større rengjøringskraft, kan du legge til en liten mengde hvit eddik i vanntanken til maskinen din.

Kjemiske kalkfjernere

Kjemiske avkalkningsmidler er ganske vanlige husholdningsrengjøringsprodukter. Selv om det ikke er tvil om at disse produktene er effektive, må de brukes med forsiktighet. Du vil finne et bredt spekter av avkalkningsprodukter på markedet. Følg alle produsentens instruksjoner nøye for optimale resultater.

Når du bruker disse produktene, må du også sørge for å bruke beskyttelseshansker og lufte rommet under påføring.

Aceton

Aceton er et kraftig avkalkningsmiddel, men det er også veldig skadelig for helse og miljø. Det bør derfor bare brukes som en siste utvei. Dypp en klut i aceton og tørk den på overflaten din. La det virke i flere minutter og skyll. Personlig verneutstyr bør brukes ved påføring: bruk hansker, briller og en beskyttelsesmaske og glem ikke å lufte rommet skikkelig!

Hverdagslige måter å bekjempe kalkavleiringer på

Det er også mulig å unngå kalkavleiringer ved å vedta noen enkle vaner. Etter hver dusj, tørk vannet fra dusjskjermen(e) med ett håndkle eller en tørr klut. Dette kan være en veldig effektiv måte å bremse oppbyggingen av kalkavleiringer.

Del dette innlegget

Flere innlegg

Harald Fjellheim

Harald er forfatter hos rørleggerhaugesund.no Alt innhold du leser på denne siden er skrevet og godkjent av Harald. Har du noen spørsmål? Kontakt: Harald@rørleggerhaugesund.no